Når der købes og bygges huse er de vigtigste rum for de nye ejere som regel køkken-alrummet og badeværelset. Og dette giver selvfølgelig super god mening, da dette er rum, man ofte opholder sig meget i. Hernæst kommer så stue og terrassen og som én af de glemte rum – soveværelset. Og det er selvfølgelig naturligt, at soveværelset ligger lavt på ranglisten, for det er jo bare der, man skal sove. Når der endelig bruges lidt energi på soveværelset er det ofte opbevaringsplads såsom walk-in closet eller udsigten fra vinduet, der er i fokus. Fakta er dog, at med en gennemsnitssøvn på 8 timer samt tid til at falde i søvn og vågne, så bruges der ca. 1/3 af ens liv i soveværelset. Heldigvis er det ikke selve rummet, der er så vigtigt her – det er indholdet.

Forudsætninger for den bedste søvn

Soveværelset er et funktionelt rum, hvor formålet er at få en god nattesøvn. Og for at dette kan ske, skal der være en række kriterier opfyldt. Rummet skal være køligt og udluftet, der skal være en god seng, du skal have en god pude, og endeligt er det vigtigt at have kvalitets dyner, der sikrer at kroppen er opvarmet tilpas gennem natten. Når der tales om kvalitets dyner, er det ofte dyner med naturfyld – altså dun – der er tale om.

Isolerende dun

Dette har den fordel at både andedun og moskusdun er isolerende, og du vil derfor hverken få det for koldt eller for varmt gennem natten med en sådanne dyne. Dynens varmeevne måles med en betegnelse kaldet bæreevne. Her er der mange forskellige vurderinger, men i Danmark vil det formentlig være praktisk at få en dyne med en bæreevne på 9 til 11, afhængigt af, hvor meget varme, du selv afgiver. Nogen kræver nemlig en meget varm dyne, mens andre slet ikke kan sove i sådanne forhold. Dette er selvfølgelig noget, som kun du selv kan tage stilling til. Men når først den helt rette dyne er valgt, så burde du kunne mærke dette på kvaliteten af din nattesøvn.