Hækklipning kan for mange haveejere være en sur og uoverskuelig opgave, som de fleste bare gerne vil have overstået. Hækken har dog stor betydning for huset, da det ofte er det første, man ser – og de fleste ønsker sig derfor en flot og velplejet hæk. Vi har derfor her samlet vores bedste tips til, hvordan du kommer nemmere igennem hækklipningen i år.
Klip hækken inden Skt. Hans
Tommelfingerreglen siger, at hækken skal klippes inden Skt. Hans. Det er generelt en god huskeregel, dog kan mange typer hække også klippes på andre tidspunkter af året, hvis du gerne vil have en skarp hæk. Faktisk har mange typer hæk godt af at blive klippe to gange om året, hvor første gang skal ske i starten af jule og anden gang i starten af august. Årsagen hertil er, at nogle hække vokser voldsomt i foråret, så tager en pause hen over sommeren og så danner nye skud omkring august. Hvis hækken ikke bliver klippet to gange, vil den se vild og forvokset ud hen mod efteråret.
Vi har lige samlet et hurtigt overblik over de mest almindelige hække:
- Gran, bøg, buksbom og taks skal klippes én gang om året, enten i april eller sensommeren.
- Lærk og spirea skal klippes en til to gange om året, dog vælger de fleste at klippe hækken to gange.
- Liguster og tjørn skal klippes to gange om året.
Klip ikke hækken mens den vokser
Der er dog også en anden tommelfingerregel, der siger, at du absolut ikke må klippe hækken i september og oktober. Hækken vokser nemlig i denne periode. Hvis du klipper den, vil den danne nye skud, som kan få frostskader i løbet af vinteren, idet skuddene ikke kan nå at afmodne inden temperaturen falder.
Klip hækken rigtigt
Der er rigtige og forkerte måder at klippe hækken på. Vi har derfor her samlet vores bedste tips til en effektiv hækklipning:
- Klip hækken nedefra og op, så de afklippede grene ikke kommer i vejen for dig.
- Klip hækken smallere i toppen. Det giver en tæt hæk, idet solen stadig kan skinne på de nederste blade.
- Klip hækken ca. 25 cm lavere end din ønskede højde. Hække vokser nemlig hurtigt i højden.
- Følg din boligforening/ejerboligforening ang. højden på din hæk.
At klippe hæk er altså ikke en opgave, man skal gå til uden den rette viden, da man i så fald kan ende med en grim hæk. I mange tilfælde kan det derfor være en god idé at få hjælp af en professionel anlægsgartner, f.eks. Anlægsgartner Brian Stølegaard, som tilbyder hækklipning i Kolding og omegn.